Sydafrika Dag 9: Kakamas–Upington

Dag 9: 12 oktober, 2016

Resan mot Upington

Andrea Claesson

Vår resa fortsatte, genom vegetationstäckt ökenlandskap, österut från Lake Grappa till Upington. På vägen åkte vi igenom Kakamas- och Areachap-terrängerna, som Viktor pratade om dagen innan, vilka inkluderar bland annat Vaalputs-graniten och Friersdale Charnockite, som innehåller blå kvarts vilket Dennis är expert på.

Innan vi drog iväg hade Isabell föredrag om Umkondo Large Igneous Province och därefter jag om Kalaharibassängen, som bildades när den gamla superkontinenten Gondwana sprack upp för cirka 130 miljoner år sedan. Sedimentet som har fyllt igen bassängen är den yngsta avsatta formationen i Sydafrika och innefattar Kalahariöknen. Stratigrafin består främst av sediment avsatt av fluviala och eoliska processer efter vittring av äldre underliggande bergarter.

Vi stannade vid Oranjefloden för att titta närmare på Vaalputs-graniten, vilken har kvartsit-inklusioner i sig. Floden överdräneras ofta och återkommande i samband med säsongsrelaterad nederbörd. Detta gör att hällarna har fått en rundad mjuk yta då rullstenar kargat berget när dessa följt med strömmen. Det fungerar likt på samma sätt som hur glaciärerna har format landskapet i Sverige under istiderna, under de senaste 2,5 miljoner åren.

Ett lite längre stopp gjordes strax utanför Soverby, för att äta lunch på en glimmerskiffer (Zoovoorby Staurolite Schist) som innehåller rikligt med mineral som staurolit och granat. Staurolit är ett mineral som kännetecknas främst av sin speciella korsliknande tvillingkristallbildning. Det är även ett indexmineral, vilket avslöjar vid vilken temperatur och vilket djup (tryck) som en bergart genomgått metamorfos.

Hur det blev med den där lunchen är en annan historia. Tiden försvann till att entusiastiskt leta efter den ”idealiska” kristallen, vilket jag inte var ensam om. Lunchlådan fick istället för min del avnjutas efteråt i bilen vidare mot Upington: helt rätt val.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s