Sydafrika Dag 10: Koras

Dag 10: 13 oktober, 2016

En dag med Koras-gruppen

Erik Jansson

Dagens exkursion började i Upington klockan 09.00. David flög hem tidigt på morgonen och vi fick fortsätta resan med hjälp av hans instruktioner. Vädret väntades bli klart och upp emot 33 grader.

Vi tog oss iväg för ett första stopp för dagen. Det skulle vara ett gammalt stenbrott där man har brutit den 1.09 miljarder år gamla Straussberg-graniten. Brottet var svårt att hitta och det slutade med att vi fick nöja oss med några få hällar i området. Vår verksamhet drog till sig uppmärksamheten av de lokala skolbarnen i byn och de försökte nyfiket hänga med på vad vi pratade om (bild 1).

20161013_095104

Bild 1 – En stor grupp nyfikna barn tyckte att det var lajbans när vi stannade till med tre bilar och skulle titta på stenar. Foto: Erik Jansson (2016).

Nästa stopp på dagen skulle komma att bli en vägskärning där man kunde se en serpentinit med mafiskt ursprung i en omkringliggande kvartsit. Bergarterna hör inte alls ihop och vi diskuterade om en eventuell förkastning kunde ha resulterat i att serpentiniten var lokaliserad där den var.

Dagens huvudmål var de stelnade lavorna och sediment från Koras gruppen. Där på plats höll jag en presentation om Koras-gruppen för att alla skulle få en större förståelse om bergarterna. Koras-gruppen består av flera sekvenser med bimodala felsiska och mafiska lavor samt sedimentära bergarter som till exempel konglomerat och sandstenar. Dessa är 1173 till 1093 miljoner år gamla och sekvenserna är avsatta i bassänger som skapats av förkastningar efter Namaqua-Natal kontinentkollisionen.

De hällar vi såg var huvudsakligen vid vägskärningar där vi, för varje stopp, tog oss igenom sekvenserna. Vid de hällar vi stannade vid fick vi se respektive basaltisk andesit (bild 2), rhyoliter (bild 3) och konglomerater (bild 4). Det sista vi fick se av Koras-gruppen var det yngsta konglomeratet (bild 5), som även är det yngsta i Kaaien-terrängen. Ovanför konglomeratet är den mörkröda Kalahari-sanden avsatt och stora sanddyner med den mörka sanden kunde ses i omgivningen och täckte mycket av berggrunden i området.

konglomerat2

Bild 5 – Yngsta konglomeratet i Koras-gruppen, som även är yngsta bergarten i Kaaien-terrängen. Foto: Erik Jansson (2016).

Vid 14-tiden hade temperaturen nått ett maximum på 40 grader och vi passade på att stanna i en liten by för glass på hemvägen. Några i gruppen tog även på sig att köpa glass till de nyfikna lokala barnen från byn.

Väl tillbaka vid vårt boende så hade vi en till presentation och där Axel Hellman fick lära oss om Kaapvaal-kratonens sammansättning. Strax därpå insåg vi att en av bilarna hade fått punktering på ena framdäcken vilket som tur var skedde på parkeringen till vårt boende och kunde hanteras utan större problem. Dagen avslutades sedan med braai.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s