Sydafrika Dag 11: Kaapvaal-kratonen

Dag 11: 14 oktober, 2016

Färden mot Kaapvaal-kratonen

Axel Hellman

Efter gårdagens exkursion i Kaaien-terrängen kring Upington, där vi såg flertalet olika vulkaniska bergarter och sedimentära bergarter, for vi på morgonen vidare mot Kimberley. Morgonen började med en genomgång av dagens rutt och de geologiska sevärdheter vi skulle påträffa under dagen. Det var nämligen ingen vanlig dag i Sydafrika utan dagen då vi skulle upp på Kaapvaal-kratonen.

Kaapvaal kratonen är en cirka 3,6–2,7 miljarder år gammal (arkeisk) bit stabil jordskorpa, vilken totalt är ca 2,7 gånger större än Sveriges yta. Urberget i stora delar av Sydafrika tillsammans med delar av Zimbabwe och Botswana utgörs av denna kraton.

Gårdagens punktering på en av bilarna var lagad och Lorenz höll ett föredrag för oss om Traansvaal Supergroup: en grupp bergarter vilka breder ut sig över stora delar av kratonen. Dessa bildades för mer än 2 miljarder år sedan och är relativt opåverkade av senare geologiska händelser. Bergarterna är mestadels sedimentära och har bildats i en riftmiljö. Sandstenar, konglomerat, kalkstenar och skiffrar utgör huvuddelen av gruppen tillsammans med fåtalet vulkaniska bergarter.

img_2405

En stor skärning längs vägen bestående av en ”BIF” som tillhör Transvaal-sedimenten.

För att komma till Kaapvaal-kratonen körde vi från Areachap-terrängen och genom Kaaien-terrängen, och lämnar med det de sista delarna som är relaterade till Namaqua-orogenen. Dagens första stopp var en högmetamorfoserad glimmerskiffer (en lerig sedimentär bergart vilken blivit omvandlad genom högt tryck och höga temperaturer) vilken varit nedtryckt till cirka 40 km djup och sedan förts upp till ytan. Vidare kollade vi även på bandade järnmalmer, så kallade ”BIF” (Banded Iron Formation), vilka Pia höll ett föredrag om.

img_2402

Närbild på en snygg bandad järnmalm.

Under resan körde vi genom områden med sanddyner av Khalahari-sand och temperaturen nådde som högst 41 grader! Vi såg också de väldigt häftiga vulkaniska avsättningarna från Ongeluk-lavan, som för 2,4 miljarder år sedan rann ut på havsbotten och formade sfäriska avsättningar av kuddlava. På vägen till Kimberley såg vi dessutom en tillit (förstenad morän), som också är 2,4 miljarder år gammal. Vi såg dessutom arkeiska stromatoliter i kalksten, kalkproducerade alger vilka utgör spår av de första liv som fanns på jorden. Under dagen såg vi också flera giraffer, bufflar, strutsar och springbockar innan vi till slut trötta och solbrända nådde Kimberley där pool och grillning väntade.

 


Vill du läsa mer?

Kaapvaal-kratonen:

Poujol, M., Robb, L. J., Anhaeusser, C. R., & Gericke, B. (2003). A review of the geochronological constraints on the evolution of the Kaapvaal Craton, South Africa. Precambrian Research, 127(1), 181-213.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kaapvaal_Craton (bild tagen härifrån)

Transvaal Supergroup

https://en.wikipedia.org/wiki/Transvaal_Supergroup

Banded iron formations (BIF)

https://en.wikipedia.org/wiki/Banded_iron_formation

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s